Swapfiets weigert foutgeparkeerde fietsen uit depots te halen

Swapfiets weigert foutgeparkeerde fietsen uit depots te halen

Van alle fietsen die in Maastricht door gemeentelijke handhaving worden overgebracht naar een depot wegens fout parkeren is 25 tot 30 % afkomstig van Swapfiets. De organisatie die rijwielen met de blauwe banden op abonnementsbasis verhuurt weigert de fietsen uit de depots op te halen sinds 2021. Vanaf oktober dat jaar moeten de kosten voor het verwijderen en opslaan van fout geparkeerde fietsen (€ 25,-)worden betaald door de overtreder/eigenaar. En dat is Swapfiets Maastricht – eigenaar van de fietsen – niet van plan. 

 

De Liberale Partij Maastricht had het stadsbestuur vragen gesteld over de duurzaamheid van de Swapfietsen. De partij vindt de rondslingerende fietsen een grote ergernis en wil weten waarom de gemeente niets aan de nalatigheid van Swapfiets doet. Maar dat blijkt dus niet zo makkelijk. Swapfiets Maastricht geeft aan dat het ophalen van de fietsen uit de depots vanuit de landelijke directie wordt tegengehouden, omdat het niet rendabel zou zijn. Afgelopen periode zijn er meermaals pogingen gedaan Swapfiets te stimuleren de fietsen toch op te halen, maar helaas tevergeefs, zo stelt de gemeente.

 

 

Het verhalen van de kosten op de eigenaar voor het verwijderen van fietsen is in het geval van de Swapfietsen ook lastig omdat dat de overtreder per afzonderlijke overtreding in de gelegenheid moet worden gesteld eerst zelf de overtreding ongedaan te maken.

 

Er is daarom een een onderzoek ingesteld naar hoe de gemeentelijke aanpak voor Swapfiets aangepast kan worden en welke eventuele andere juridische mogelijkheden er zijn om de organisatie ertoe te bewegen haar verantwoordelijkheid te pakken.